2019.04.17

Sztuka świętowania, czyli jak zorganizować Wielkanoc

Przygotowania do Wielkanocy bywają nerwowe. Ale tylko wtedy, gdy nie zaplanujemy ich wcześniej. Ponieważ w roku 2019 Święta Wielkanocne wypadają 21 kwietnia, połączymy je zapewne z wiosennymi porządkami i pracami w ogrodzie. Wszystko w jednym czasie. Musimy sobie postawić priorytety i pomyśleć jak sobie poradzić z wydatkami.

Twój sposób na Święta Wielkanocne

Z dobrym smakiem. Co przygotować na Wielkanoc?

Najważniejsze jest śniadanie wielkanocne i świąteczny obiad – to nasza wizytówka. Jeśli zapraszamy gości, musimy się naprawdę postarać. Każde potknięcie zostanie od razu zauważone. Mając jednak dużo czasu i odpowiednie podejście, możemy zaskoczyć najbliższych, robiąc np. zakwas na chleb albo własny ser.

Inspiracji warto poszukać u znanych blogerów kulinarnych. My z okazji zbliżającej się Wielkanocy przepytaliśmy Dorotę Pawłowską, autorkę bloga KuchniaDoroty, której przepisy czyta ok. 150 tys. miłośników dobrej kuchni.

Jak zaplanować przygotowania do Wielkanocy, aby wszystko poszło z godnie z planem?

Właśnie zgodnie z planem :) To mój sposób na Święta Wielkanocne. Mam zeszyt, w którym spisuję wielkanocne menu. Każdego roku siadam i go przeglądam, dodaję nowe przepisy, które znajdę w internecie, albo prasie, w końcu wybieram te najciekawsze. Muszę być pewna, że mi się udadzą. To nie czas na ryzyko. Jeśli mam już przygotowane menu, rozpisuję je na kartach – jedna na każdy dzień. Dopiero potem robię listę zakupów – część z nich zamawiam wcześniej przez internet. Polecam, bo o duże udogodnienie. Natomiast po Świętach Wielkanocnych patrzę co mi wyszło, a co nie – i zapisuję to w swoim zeszycie. Te informacje przydadzą się mi za rok.

Jakie potrawy na wielkanocnym stole Polacy lubią najbardziej? Wolimy klasykę czy jesteśmy nowocześni?

Wielkanoc jest świętem bardzo tradycyjnym, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Dlatego wybieramy klasykę, ale… nowoczesną. To znaczy, że eksperymentujemy w ramach rozsądku. Kiedy robimy jajka, dodajemy inne produkty niż kiedyś – wykorzystujemy szpinak, bataty albo łososia. Często też korzystamy z francuskiego ciasta – po prostu można je bez trudu kupić, a czasami zastępuje nam ciasto kruche.

Jest także inny, znacznie łatwiejszy sposób na Święta Wielkanocne… 

To fakt. Wielu z nas po prostu wszystko zamawia. Dziś mamy wielki wybór, zamówimy co tylko chcemy, a wszystko przyjedzie pod drzwi. Co ciekawe, wielkanocne menu jest częściowo uzależnione od regionu. Na Mazowszu króluje mazurek, ale w Wielkopolsce raczej go raczej nie spotkamy. Tam jest pascha. Czasem trafi się również jakieś danie z rosyjskim paszportem jak na przykład kulebiak, ale to wyjątek na polskim stole. Tak jak mówiłam, Wielkanoc to bardzo tradycyjne święto, gdzie liczy się to, co już dobrze znamy.

Pożyczka od święta

Planowanie wydatków to sztuka, a zapanowanie nad budżetem nie zawsze wychodzi. Dlatego dobrze jest wcześniej przygotować się na nieprzewidziane wydatki. Jak sfinansować nasze potrzeby?

Są dwa sposoby – jeśli pomyśleliśmy o tym wcześniej, możemy założyć lokatę na nowe środki albo skorzystać z Konta Oszczędnościowego Plus. Jeśli nie, rozwiązaniem jest pożyczka lub możliwości Przejrzystej Karty Kredytowej.

Mini Ratka będzie dobrym rozwiązaniem, szczególnie kiedy jesteśmy nowymi klientami Banku. Przy pożyczce w wysokości ok. 3 tys. zł oprocentowanie wyniesie przez 12 miesięcy jedynie 5,11 proc. To opcja w sam raz na Wielkanoc. Tak wygląda prawdziwa pożyczka od święta!  

Aleksandra Pietruczuk

Czytaj także:

Maxi historia Mini Ratki

Pół miliona Profili Zaufanych w PKO Banku Polskim

iPKO - centrum zarządzania finansami