2016.09.22

Zmarnowane przysmaki

Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia - to aż 1/3 produkowanej żywności.

Zmarnowane przysmaki

Jedna trzecia żywności wyprodukowana na Ziemi trafia do kosza. W skali Europy co rok marnuje się niemal 100 milionów ton żywności. W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30 proc. kupionego jedzenia. 2/3  z tego nadawałoby się jeszcze do spożycia. W USA nawet 25-40 proc. żywności trafia na śmietnik.

A w Polsce? W naszym kraju marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe wyrzucają ponad 2 mln ton, a inne źródła, czyli sektor dystrybucji - 0,35 mln ton żywności.  W Polsce do wyrzucania niespożytego jedzenia przyznaje się 60 proc. badanych korzystających z internetu. Z badań przeprowadzonych przez CBOS w 2005 roku „Upodobania kulinarne, nawyki żywieniowe i zachowania konsumenckie Polaków” wynika, że wyrzucanie żywności częściej zdarza się ludziom młodym, dobrze wykształconym, mieszkającym w wielkich miastach. Wyraźnie widoczny jest związek z wysokością dochodów i oceną własnych warunków materialnych - im są lepsze, tym częstsze takie deklaracje.
Powyższe dane sytuują Polskę na 5. pozycji spośród państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią.

Ograniczyć marnowanie

70 proc. wyrzucanej żywności marnuje się w domach klientów – tak oceniają klienci sieci sklepów Netto w badaniu, które zostało przeprowadzone w czerwcu br. Co czwarty ankietowany sądzi, że problemem, choć o wiele mniejszym, jest również przeterminowana żywność w sklepach. Decyzję, co robić z produktami, których termin do spożycia dobiega końca, konsumenci pozostawiają sieciom handlowym, ale pozytywnie oceniają fakt znacznego przeceniania tego rodzaju artykułów. „Bezmyślność, rozrzutność, za wysokie zarobki…” - takimi komentarzami respondenci opatrywali fakt marnotrawstwa jedzenia w polskich domach. Pytani o powody wyrzucania przez nich samych żywności mówili o przekroczeniu terminu przydatności do spożycia, kupowaniu za dużej liczby produktów oraz przygotowywaniu zbyt dużych porcji posiłków, które ostatecznie lądują w koszu. Produktami, do których wyrzucania przyznajemy się stosunkowo często, są pieczywo, wędliny oraz owoce i warzywa. Tylko 17 proc. ankietowanych przyznało, że nigdy nie wyrzuciło żywności.

Wielowymiarowe straty

W krajach rozwiniętych spożywa się rocznie około 900 kg żywności rocznie na osobę, natomiast w krajach rozwijających się ta ilość jest mniejsza o połowę i wynosi około 460 kg.

Marnotrawstwo żywności to problem krajów wysokorozwiniętych. Odnosi się to głównie do konsumentów i sprzedawców żywności. Często zdatne do spożycia produkty są wyrzucane do kosza. Średnio w Europie i Ameryce Północnej przeciętna osoba wyrzuca od 95-115 kg jedzenia rocznie. Dla porównania w krajach Afryki Subsaharysjkiej marnuje się - 6-11 kg/rok.

W rolnictwie ma to związaek z wytwarzaniem żywności, sposobem jej uprawy, zbiorów czy przechowywaniem. Branża spożywcza marnuje żywność już na etapie przyjęcia surowca, a także na etapie transportu, gdyż żywność jest często przewożona wiele tysięcy kilometrów. Marnują producenci żywności, dostawcy i sprzedawcy. Problem ten dotyczy także indywidualnych konsumentów. Zbyt duże zakupy, przegapienie terminu ważności do spożycia danego produktu oraz brak umiejętności odpowiedniego gospodarowania artykułami spożywczymi sprawiają, że jedzenie trafia do śmietnika.

Żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost, została zmarnowana, wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne. Produkt spożywczy, to nie tylko to co konsumujemy, ale także produkcja, opakowanie, transport, energia i emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucone produkty spożywcze to także marnotrawstwo energii oraz wody potrzebnej do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności. Jednocześnie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy więcej odpadów.

Infografika dotycząca marnowania żywności.

Marcin Złoch

  • Najczęściej marnują się

    Lista 10 produktów (2015), które najczęściej marnujemy:

    • pieczywo (49%)
    • owoce (39%)
    • wędliny (38%)
    • warzywa (37%)
    • jogurty (33%)
    • sery (16%)
    • ziemniaki (13%)
    • mleko (13%)
    • dania gotowe (10%)
    • mięso (8%)

    wg www.niemarnuje.pl

  • Przyczyny marnowania żywności

    Jako przyczyny wyrzucania żywności ankietowani wskazali:

    • przegapienie terminu przydatności do spożycia 46%
    • niewłaściwe przechowywanie  żywności 33%
    • zakup złego jakościowo produkt 22%
    • zbyt duże porcje posiłków 21%
    • zbyt duże zakupy 21%
    • brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań 6%
    • brak listy zakupów 5%
    • inne 3%
    • nie zastanawiałem się nad tym 4%

    wg www.bankizywnosci.pl

Czytaj także:

Chcemy płacić za idealne konto bankowe

Selfie robi zawrotną karierę

loaderek.gifoverlay.png