Zakład Przemysłu Drzewnego „UHU” - Cierpliwość jest potrzebna w każdym rodzaju pracy
W dzieciństwie nie spodziewał się, że w przyszłości będzie właścicielem… tartaku.. Dzisiaj Cezary Puchacz dzięki swojej przedsiębiorczości, cierpliwości i współpracy z PKO Bankiem Polskim odnosi kolejne sukcesy.
Kim Pan chciał zostać będąc dzieckiem? Czy zawsze przewijała się gdzieś koncepcja pracy z drewnem?
Zupełnie nie. Gdyby ktoś mi powiedział, że będę w przyszłości prowadzić tartak, nie uwierzyłbym mu. Przez długi czas zajmowałem się samochodami. W 1987 roku wyjechałem do Niemiec i gdy po 3,5 roku wróciłem do Polski, musiałem znaleźć sobie jakieś zajęcie. Mój ojciec był stolarzem i zawsze namawiał mnie, żebym poszedł w jego ślady. Kupiłem więc maszynę i jakoś to dalej poszło.
Jakie produkty powstają najczęściej w Pana pracowni i kto jest ich odbiorcą?
Naszym głównym produktem jest fryza sosnowa, a ofertę kierujemy głównie do odbiorców zagranicznych.
Czy praca z drewnem wymaga dużej cierpliwości?
Myślę, że cierpliwość jest potrzebna w każdym rodzaju pracy. Bez cierpliwości nie da się nic porządnie zrobić. Należy pamiętać, że nie wszystko przychodzi łatwo, trzeba trochę powalczyć i nie poddawać się. Ja mam taki charakter, że im bardziej pod górkę, tym większą mam motywację i chętniej oraz ciężej pracuję. Wtedy musi się udać.
Czy zbudowanie warsztatu to duża inwestycja?
Obecnie aby zbudować taki zakład potrzebne jest kilkanaście milionów złotych. Ostatnio, dzięki współpracy z PKO Bankiem Polskim wybudowałem halę o powierzchni 4000 m2, która była bardzo dużą inwestycją.
Jak wygląda połączenie pracy rzemieślniczej z obowiązkowymi czynnościami biurowymi, związanymi z prowadzeniem własnej działalności?
Na początku łączenie tych rodzajów pracy było łatwe, ponieważ mniejszy zakład, to także dużo mniej formalności. Teraz, gdy firma jest tak duża, byłoby to niemożliwe. Obecnie pracuję przy zarządzaniu całością, doglądaniu wszystkiego i pilnowaniu, aby firma funkcjonowała jak najlepiej. A bezpośrednio z drewnem pracują zatrudnieni przeze mnie specjaliści.
Rozmawiała
Kalina Reps
Z UHU współpracujemy zarówno w segmencie Małych i Średnich Przedsiębiorstw jak i w segmencie Bankowości Osobistej. Z dużym zainteresowaniem obserwujemy i jednocześnie wspieramy kolejne projekty inwestycyjne naszego klienta. Fakt, że uczestniczymy w realizowaniu ambitnych planów Cezarego Puchacza, który od wielu lat współpracuje z niemiecką fabryką Munchinger Holz Gmbh specjalizującą się w produkcji wyrobów z drewna, które eksportowane są na rynek światowy to dla nas wielka satysfakcja.
Monika Piotrkowska
doradca Oddział 2 PKO Banku Polskiego w Olsztynie
Czytaj także:
TOBO - Wygoda i zdrowie w pracy biurowej
Od podwórka do księżnej Kate – nasz polski szumiący miś
Bankofirma
02019.07.04Okna, drzwi i bramy z Białegostoku. W Pafo-Bud stawiają na jakość
więcejKonkretny w rozmowie, skuteczny w biznesie. Taki jest Dariusz Matyszewski, udziałowiec firmy Pafo-Bud z Białegostoku, która od ponad 20 lat produkuje okna, drzwi i bramy. W swoich działaniach spółka stawia na jakość towaru i usługi przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technologicznych.
Bankofirma
02019.07.04Przejdź płynnie do faktoringu
więcejPo faktoring sięga coraz większa grupa przedsiębiorców. Nie wszyscy jednak jeszcze wiedzą, jakie mogą mieć korzyści z umowy faktoringu. Nie chodzi tylko o płynność finansową firmy – faktoring to również możliwość zabezpieczenia się przed nieuczciwymi partnerami i ich weryfikacja jeszcze przed rozpoczęciem współpracy.
Bankofirma
02019.07.01Maciejowy Sad – kiedy rodzinna pasja, staje się biznesem
więcejMaciejowy Sad to idealny przykład, jak rodzinną pasję przekuwać w rodzinny biznes. Przed laty Jerzy Karczewski na lutyńskiej ziemi w okolicach Wrocławia założył sad. Później opiekę nad gospodarstwem przekazał synowi Maciejowi. W 2010 r. postanowili zwiększyć dostępność tłoczonych soków, żeby szersze grono konsumentów mogło skosztować ich produktów.
Bankofirma
02019.06.28Pizza była mało znana. „Pruszynka” to zmieniła
więcejKiedy Piotr Pruszyński w 1998 r. otworzył swoją pierwszą pizzerię „Pruszynka” w Białymstoku, wielu ludzi w regionie nie wiedziało, czym jest pizza i co po złożeniu zamówienia otrzymają na talerzu. Dziś przedsiębiorca posiada pięć lokali, które z powodzeniem zaspokajają apetyty mieszkańców miasta.
Bankofirma
02019.06.13Pensjonat i hotelik w mazurskim stylu. Goście przyjeżdżają nawet trzy razy w roku
więcejGoście z Europy Zachodniej zamiast dużych hoteli wolą mniejsze i kameralne obiekty, gdzie mają bezpośredni kontakt z właścicielami. Znajdują to u nas w Pensjonaciku Cyklada i Mazurskiej Chacie – przekonuje Jacek Jaworski, który wraz z żoną Izabelą prowadzi obiekty wypoczynkowe na uboczu Mikołajek w okolicach Jeziora Mikołajskiego. Małżeństwo przygotowuje właśnie Pawilon SPA z sauną i jacuzzi, bo ciągle chce rozwijać ofertę dla turystów.
Bankofirma
02019.06.11Let’s Fintech with PKO Bank Polski – rozumiemy potrzeby innowacyjnych firm
więcejPKO Bank Polski rozwija projekt Let’s Fintech, dzięki któremu współpracuje ze startupami i angażuje się w wyszukiwanie najbardziej perspektywicznych rozwiązań technologicznych dostępnych na rynku. O pracy zespołu, wdrożeniach i poszukiwaniu kolejnych projektów mówi Grzegorz Pawlicki, dyrektor Biura Innowacji w PKO Banku Polskim