2019.04.29

Gotuj się na grilla! Dobry przepis na przyjęcie w ogrodzie

Pieczenie na ruszcie jest narodową tradycją wielu krajów, a nawet dyscypliną sportową. Wśród fanów grillowania są także Polacy. Robi się ciepło, więc najwyższy czas rozpocząć sezon na dania z rusztu. Tym bardziej, że 2 maja obchodzimy Dzień Grilla.

2 maja Dzień grilla

Grillowe szaleństwo rozpoczęło się dopiero po 1950 r. To wtedy George Stephen stworzył dziwne urządzenie w kształcie kuli, które bardziej przypominało sputnik niż grill. Ten przenośny ruszt nie tylko chronił jedzenie przed wiatrem, ale także dzięki odpowiedniej konstrukcji nadawał mu wyjątkowego smaku. Jego sprzedaż rozpoczęła się dwa lata później, a pomysł okazał się sukcesem. Masowa produkcja załatwiła resztę. Grill ruszył na podbój świata.

Z czasem sztukę grillowania doprowadzono do perfekcji, dlatego sprzęt musiał być coraz lepszy. Mistrzem w konstruowaniu grilli od prawie 70 lat jest firma Weber – legenda wśród amerykańskich miłośników dań rusztu. Pod jej szyldem odbywają się festiwale grillowe, zawody, a nawet szkoły gotowania i publikowane książki.

Dlaczego Polacy kochają grillowanie, opowiada ekspertka oraz miłośniczka grillowania, właścicielka Grillsklepu, autoryzowanego salonu firmy Weber, Renata Sandomirska.

Fascynacja grillowaniem osiągnęła niebywałe rozmiary. To czasem obsesja...
Rzeczywiście. Uwielbiamy grillowanie. Kiedy robi się ciepło, możemy w końcu opuścić tradycyjną kuchnię i wyjść na świeże powietrze. To oczywiste, że jedzenie pod chmurką smakuje o wiele lepiej. Grillowanie nieodłącznie związane jest ze spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi. Proszę zwrócić uwagę, że ta forma aktywności zawsze kojarzy się nam z czymś przyjemnym. 

Grillowanie w weekendy i święta to już tradycja?
Stajemy się zawodowcami w tej dziedzinie. Dowiadujemy się coraz więcej o pieczeniu na ruszcie. Nie wystarczy nam tradycyjny sprzęt, na którym zrobimy kiełbasę albo karkówkę. Jesteśmy głodni wiedzy, chcemy się dowiedzieć czegoś nowego. Poprawił nam się status finansowy i staliśmy się bardziej wymagający. Zresztą gotowanie też jest na topie. Sami również wciąż się dokształcamy, a przy okazji uczymy naszych klientów. Jesteśmy związani z profesjonalnym kucharzem Kacprem Salzmanem – to mistrz w swojej branży, warto się z nim spotkać. Jego wiedza na temat grillowania jest bezcenna.

Jeśli nie karkówka to co? Jaki jest teraz trend?
Grillować możemy właściwie wszystko. Wystarczy dobry sprzęt. Polacy zaczynają odchodzić o typowo polskiej kuchni. I tak, mając żeliwne kociołki ugotujemy zupę (moją ulubioną jest tajska). Upieczemy w nim chleb i udusimy mięso. Jest specjalny zestaw, dzięki któremu zrobimy gofry i pieczone kanapki. Poza tym przygotujemy naleśniki i owoce morza, a także – używając specjalnego kamienia – upieczemy najlepszą pizzę na świecie, a w specjalnych koszach przygotujemy grillowane warzywa i ryby. Druga sprawa to produkty. Zwracajmy na nie uwagę. Smak hamburgera zależy w dużej mierze od jakości mięsa – jeśli jest naprawdę dobre, wystarczy nam bułka, sól i pieprz.

Jaki grill? Czy coś się zmieniło?
Na początku królowały grille węglowe. Trochę trwało, zanim zaczęliśmy sięgać po gazowe. Teraz to one stały się hitem – są łatwiejsze w obsłudze i czyszczeniu. Ta druga kwestia jest dość istotna, ponieważ zwykle chcemy jeść, a nie sprzątać. Czyszczenie grilla gazowego zajmuje dosłownie chwilę. Najpierw nastawiamy go na najwyższą temperaturę, a po 15 minutach szczotką czyścimy ruszt. Niczego więcej nie trzeba. Oczywiście, najlepiej, aby te czynność wykonywać regularnie. Od jakiegoś czasu kupujemy również grille elektryczne – tych możemy używać na przykład na tarasach lub balkonach.

Zostań mistrzem

Jeśli myślimy o grillowaniu serio, warto skusić się na dobry ruszt. To szansa, aby dołączyć do najlepszych. Warto wiedzieć, że Polacy byli już mistrzami świata – w 2006 r. tytuł ten zdobyła drużyna Polish BBQ Kings.

Ceny grilli wahają się od kilkuset złotych do kilku tysięcy. Mini Ratka poradzi sobie w obu przypadkach, tym bardziej, że przez 12 miesięcy możemy korzystać z niej na preferencyjnych warunkach. Limit wynosi od 1 tys. do 120 tys. zł. Pożyczkę dostaniemy online za pośrednictwem aplikacji IKO, serwisu internetowego iPKO oraz w oddziale i przez telefon. Czas realizacji zamówienia to nawet 30 sekund od momentu akceptacji umowy. Dlatego jeśli przyjdzie nam ochota na przygotowanie grill party – możemy je zorganizować jeszcze tego samego dnia.

Drugą opcją może być Przejrzysta karta kredytowa. Jej limit to od 1 tys. do 20 tys. zł. W zupełności wystarczy, aby cieszyć się profesjonalnym grillem. Każdą płatność o wartości co najmniej 500 zł można rozłożyć na 6, 9 lub 12 rat.

Piotr Dunaj

Czytaj także:

Internetowa rewolucja w SKO

Zakupy 7/24, czyli niedziela handlowa przez cały rok

Cenna przesyłka, czyli bankomat w roli wpłatomatu

loaderek.gifoverlay.png