2018.02.07

Jakość zawsze wygrywa – słodkie upominki bez konserwantów

Nieprzetworzona, zdrowa żywność szturmem zdobywa rynek. Konsumenci coraz częściej sprawdzają skład produktów i chętniej sięgają po te naturalne i bez konserwantów. Ta prawidłowość dotyczy także przekąsek. Dlatego dolnośląska firma Laro – producent m.in. orzechów w karmelu i owoców oblewanych czekoladą – stawia na naturalne, nie zawierające konserwantów produkty.  – Nasi klienci to doceniają – zapewnia Irena Kosoń, właścicielka przedsiębiorstwa.

 

Pomysł na obecną działalność firmy pojawił się we wczesnych latach 90. podczas podróży Ireny Kosoń po krajach południowej Europy, gdzie prażone orzechy i owoce oblewane czekoladą od dawna są popularne. – Ze względu na brak środków finansowych jego realizacja musiała poczekać – wspomina Irena Kosoń. Dopiero w 2005 r. udało się to marzenie urzeczywistnić, a na targach poznańskich Polagra Food pojawiły się pierwsze konfekcjonowane produkty pod nazwą Laro. 

Z rynku lokalnego na zagraniczne

Nazwa przedsiębiorstwa z Kamieńca Ząbkowickiego pochodzi od imion dzieci pani Ireny (Lauren i Karol). Początkowo głównym produktem firmy były prażone orzechy i nasiona w karmelu. Trafiały do lokalnych lodziarni, hurtowni, drobnych odbiorców detalicznych. Z czasem oferta zaczęła się rozrastać m.in. dzięki linii do produkcji czekolady. Dziś na asortyment składa się ok. 100 produktów, m.in. przygotowywanych na zamówienie firm jako upominki. Odbiorcami są największe sieci handlowe w Polsce, hurtownie gastronomiczne, klienci indywidualni, firmy upominkowe konfekcjonujące słodycze reklamowe, zakłady cukierniczo-piekarnicze. Dla sieci handlowych powstają również produkty pod marką własną. Przekąski wyprodukowane przez Laro można obecne kupić nie tylko w Polsce. Są dostępne także na Litwie, Łotwie, w Estonii, Czechach, Słowacji, na Węgrzech, w Wielkiej Brytanii, a nawet w Algierii. 

Tylko naturalne

Laro od początku stawiało na oferowanie wyłącznie naturalnych produktów. – Nie stosujemy substancji konserwujących, sztucznych barwników, dodatków smakowych, a przede wszystkim bardzo starannie dobieramy surowce. Kupujemy je wyłącznie od certyfikowanych dostawców i producentów – zapewnia właścicielka kamienieckiej firmy. Jej zdaniem, to najlepsza droga do zdobycia klientów. Zwłaszcza że obecne coraz więcej konsumentów poszukuje zdrowych przekąsek najwyższej jakości. – Dlatego bardzo mnie cieszy, że możemy wykazać się kreatywnością w tworzeniu coraz to nowych propozycji, pamiętając o swoich pierwotnych założeniach – przekonuje.  

Utrzymywanie najwyższych standardów potwierdzają zdobywane przez Laro certyfikaty: zintegrowanych systemów zarządzania IFS i BRC, dla produktów karmelowych, czekoladowych oraz mieszanek orzechowych – Top Produkt „Doceń Polskie”. – Jako firma jesteśmy dumni ze zdobytego w 2017 r. tytułu Lidera Przemysłu Spożywczego, wyróżnienia przyznawanego przez członków kapituły konkursu „Wzorowa Firma” oceniającej najlepsze zakłady Dolnego Śląska. Jest dla nas dowodem, że ciągłe doskonalenie i usprawnianie procesów produkcji oraz szkolenie pracowników przynosi efekty – uważa szefowa Laro.Obecnie przedsiębiorstwo stara się o prawo do używania znaku „Przekreślonego kłosa” symbolizującego żywność bezglutenową.

Laro ma kolejne pomysły na rozszerzenie asortymentu. W planach jest zakup nowych maszyn do jednostkowego pakowania produktu (np. migdałów w cynamonie, nadziewanych daktyli, truskawek w czekoladzie) oraz linia do produkcji tabliczek czekolady. – Jeszcze dwa lata temu pracowaliśmy w 10 osób, a obecnie jest nas ponad trzydziestka. Rozwijamy działy sprzedaży, jakości i technologiczny – mówi Irena Kosoń. 

Korzystna współpraca

Firma od 11 lat jest klientem oddziału PKO Banku Polskiego w Ząbkowicach Śląskich. Dla jej właścicielki współpraca jest cenna także z tego powodu, że Bank promuje polskich producentów. W 2017 r. Laro otrzymało od Banku zaproszenie do rozmów nt. przygotowania oferty bankowych słodyczy reklamowych. Z szerokiego asortymentu zostały wybrane najwyższej jakości produkty pochodzenia polskiego, o wyjątkowym smaku. Dla Ireny Kosoń taka współpraca, to duże wyróżnienie, a jednocześnie doskonałe wsparcie dla producentów polskich marek pozwalające na wzmocnienie wizerunku marki na rynku. 

Lidia Sosnowska
ekspert w PKO Banku Polskim

Beata Śliwowska, starszy doradca, Oddział 1 w Ząbkowicach Śląskich PKO Banku Polskiego

Firma Laro może liczyć na wsparcie naszego Banku od blisko 11 lat. Staramy się zawsze wychodzić naprzeciw jej potrzebom i oczekiwaniom. Dynamiczny rozwój przedsiębiorstwa jest dla mnie inspirujący. Bardzo się cieszę, że firma tak uznana zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, jest klientem mojego oddziału.

Czytaj także:

Rodzinne tradycje przekuwają w sukces - wywiad z Krzysztofem Barczem

Marcin Radziwon – biznes zbudowany na miłości do piłki nożnej

Anna Wajdlejt – po owocach ją poznacie

    • Bankofirma

      02018.02.14

      Przedsiębiorco, złóż JPK_VAT do 26 lutego br.!

      Jeśli prowadzisz małą firmę w której zatrudniasz maksymalnie 10 osób i jesteś podatnikiem VAT, masz obowiązek złożenia do 26 lutego br. Jednolitego Pliku Kontrolnego dla potrzeb ewidencji podatku. Ministerstwo Finansów udostępniło bezpłatną aplikację, dzięki której mikrofirmy mogą przygotować i przesłać JPK_VAT. Do jego autoryzacji potrzebny jest kwalifikowany podpis elektroniczny lub Profil Zaufany, który założysz przez bankowość elektroniczną PKO Banku Polskiego.

      więcej
    • Bankofirma

      02018.02.09

      Aplikacja mobilna iPKO biznes i token dla korporacji: aktywacja

      Chcesz wprowadzić nowe technologie w życie firmy? Bankuj poprzez nowy system transakcyjny iPKO biznes i aplikację mobilną.

      więcej
    • Bankofirma

      02018.02.08

      Magot – ubierz się w bezpieczeństwo!

      Odpowiedni strój roboczy w 80 proc. odpowiada za bezpieczeństwo pracownika. O tym jak wygląda rynek tego typu odzieży i czym ubrania robocze różnią się od projektów prezentowanych na wybiegach w Mediolanie zapytaliśmy Janusza Bożka – właściciela firmy Magot.

      więcej
    • Bankofirma

      02018.02.07

      Jakość zawsze wygrywa – słodkie upominki bez konserwantów

      Nieprzetworzona, zdrowa żywność szturmem zdobywa rynek. Konsumenci coraz częściej sprawdzają skład produktów i chętniej sięgają po te naturalne i bez konserwantów. Ta prawidłowość dotyczy także przekąsek. Dlatego dolnośląska firma Laro – producent m.in. orzechów w karmelu i owoców oblewanych czekoladą – stawia na naturalne, nie zawierające konserwantów produkty. – Nasi klienci to doceniają – zapewnia Irena Kosoń, właścicielka przedsiębiorstwa.

      więcej
    • Bankofirma

      02018.02.05

      Przedsiębiorco zainwestuj w terminal płatniczy. 6 powodów, dla których musisz go mieć

      Sprzedajesz warzywa i owoce na niewielkim bazarku, prowadzisz kiosk w małej miejscowości a może handlujesz częściami do samochodów? Klienci z pewnością chcą płacić u ciebie kartą. Jeśli nie dałeś im dotychczas takiej możliwości – przemyśl to jeszcze raz. Jest co najmniej 6 powodów, dla których musisz mieć terminal płatniczy POS. Oto one.

      więcej
    • Bankofirma

      02018.01.26

      Zainwestuj w technologię – weź kredyt na innowacje technologiczne

      Jeśli twoja firma planuje wdrożenie nowatorskiego rozwiązania, ma szansę na kredyt na innowacje technologiczne. 15 lutego rozpocznie się nabór wniosków do kolejnej rundy konkursu pozwalającego uzyskać wsparcie finansowania innowacji dla przedsiębiorstw w Polsce. PKO Bank Polski jest jedną z instytucji finansowych, za pośrednictwem których można starać się o kredyt.

      więcej
    Pokaż więcej