Miliony dofinansowania na przetwórstwo rolno-spożywcze w Polsce
Przetwórstwo warzyw i owoców w Polsce, a także przetwórstwo mięsne i rybne w Polsce mają szansę na dalszy rozwój dzięki krajowym i unijnym programom dofinansowania. Inwestycje zaowocują wzrostem sprzedaży i rozkwitem branży. Zobacz, z jakich dopłat mogą skorzystać rolnicy i przedsiębiorcy, którzy postawili na przetwórstwo żywności. 2023-02-03Polskimi flagowymi produktami spożywczymi są: mięso drobiowe i wieprzowe, mrożonki owocowe, zagęszczony sok jabłkowy, mrożonki warzywne i serwatka. Dobrze ma się także przetwórstwo rybne i przetwórstwo pieczarek. W dalszej kolejności są: pozostałe przetwórstwo warzywne czy przetwórstwo jaj.
Sektor przetwórstwa rolno-spożywczego to duża i ważna gałąź polskiej gospodarki. Odpowiada ona za niemal 10 proc. krajowej produkcji wytworzonej i 6 proc. łącznej wartości dodanej brutto! Jeśli chodzi o znaczenie poszczególnych sektorów w produkcji sprzedanej przemysłu, to przewyższa ona wielkością wszystkie inne istotne branże, jak np. przetwórstwo tworzyw sztucznych, przetwórstwo metali, przetwórstwo drzewne, a nawet przetwórstwo ropy naftowej.
Mimo to, efektywność tego sektora jest poniżej średniej unijnej. Eksperci są zgodni – żeby zwiększyć konkurencyjność, konieczne jest zwiększenie wydajności polskich przedsiębiorstw. A to oznacza inwestycje.
Dofinansowanie na przetwórstwo rolne
W poprzedniej dekadzie wartość produkcji w przetwórstwie żywności rosła średnio o 4,5 proc. rocznie. Rósł rynek krajowy, ale też eksport na rynki europejskie po wejściu Polski do Unii Europejskiej. W drugiej dekadzie XXI wieku, pod wieloma względami bardziej skomplikowanej, nie wystarczy zachować wysokich wolumenów produkcji, aby utrzymać tę dynamikę wzrostu. Polski sektor przetwórstwa musi liczyć się z silną konkurencją zagraniczną, gdzie przedsiębiorstwa są często większe i lepiej wyspecjalizowane, np. w produkcji wysoko przetworzonej bądź organicznej żywności. Inwestycje w nowoczesny sprzęt i systemy zarządzania produkcją są szansą na rozwój polskich przetwórców.
Dofinansowanie przetwórstwa żywności w Polsce – najważniejsze programy
W listopadzie 2022 zakończył się nabór wniosków na unijne środki na inwestycje w przetwórstwo w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Fundusze te mają wesprzeć gospodarki krajów Unii Europejskiej po pandemii COVID 19 i wspomóc proces reorganizacji łańcuchów dostaw. Polska może skorzystać z 58,1 mld euro, z czego część ma trafić do rolników.
Indywidualni rolnicy mogą pozyskać do 500 tysięcy złotych na realizację przedsięwzięć związanych z przetwarzaniem lub wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych lub spożywczych.
Wsparcie mogą także otrzymać podmioty, które posiadają status mikro (do 3 mln zł), małego (do 10 mln zł) lub średniego przedsiębiorstwa (do 15 mln zł). W każdym przypadku przyznane kwoty mogą stanowić do 50 proc. kosztów kwalifikowanych. To duża szansa dla przedsiębiorstw rolnych, które dzięki tym pieniądzom będą mogły sfinansować między innymi:
- zakup nowych środków transportu do przewozu i wprowadzania produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury lub produktów przetworzonych;
- zakup i instalację nowych maszyn i urządzeń do przetwarzania, magazynowania i przygotowania produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury;
- budowę, rozbudowę, przebudowę lub remont budynków i budowli niezbędnych do przetwarzania, magazynowania i przygotowania produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury oraz obiektów infrastruktury związanej z działalnością przetwórczą i ochroną środowiska.
Do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wpłynęło ok. 2 tys. wniosków na ponad 6,3 mld zł. Rolnicy i rybacy złożyli ponad 670 wniosków na ok. 217 mln zł. Niektóre kolejne nabory, np. na tworzenie centrów przechowalniczo-dystrybucyjnych produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultury, będą otwarte w I kwartale 2023 roku.
Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027
KPO to nie jedyna pula funduszy, z której mogą skorzystać przetwórcy. Co prawda w 2023 roku ARiMR nie uruchomi naboru na najpopularniejsze programy, czyli na modernizację gospodarstw rolnych w obszarach A, B, C oraz D, premii dla młodego rolnika ani na dotacje na restrukturyzację małych gospodarstw. Wiadomo jednak, że w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 do wydania zostało ok. 20 proc. budżetu i w tym roku planowany jest m.in. nabór wniosków na modernizację gospodarstw w obszarze E i F (nawadniania i zielonej energii), czy na pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych skutkami wojny w Ukrainie, w tym np. producentów świń (należy spełnić konkretne wymogi). Terminy naborów dla działania „Rozwój gospodarstw”, „Ochrona ekosystemów i efektywne gospodarowanie zasobami naturalnymi” oraz „Zarządzanie ryzykiem” są już podane, zaś w działaniach: „Rozwój terytorialny” i „Transfer wiedzy i innowacji” nabory uzależnione będą od potrzeb i dostępności środków.
Na podstawie dokumentu „Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027” Polska będzie mogła ubiegać się o środki finansowe z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji (EFRG) oraz z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Przewiduje on realizację różnych celów, w tym – wsparcie zrównoważonego rozwoju polskich gospodarstw i sektora przetwórstwa, konkurencyjnego rolnictwa, wzmacnianie struktury społeczno-ekonomicznej obszarów wiejskich. Budżet Planu Strategicznego 2023–2027 wynosi ponad 25 mld euro, z czego na płatności bezpośrednie przewidziano ponad 17 mld euro.