Spotkajmy się w Rotundzie: Wokół filiżanki kawy
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaką drogę pokonuje ziarno kawy z plantacji zanim trafi do filiżanki? Gdzie rośnie kawa? Co zawiera więcej kofeiny: espresso czy cola? Jak przebiega palenie ziaren kawy?
O tych i wielu innych ciekawych faktach związanych z kawą podczas kolejnego spotkania w ramach cyklu „Spotkajmy się w Rotundzie” opowie ekspert – Szymon Nowicki, współzałożyciel Praskiej Kawy Palarni, w której jest Head Roasterem, czyli osobą odpowiedzialną za jakość i proces wypalania kawy. Jest również Założycielem kawiarni Lokal Cafe. Swoją zawodową przygodę z kawą zaczął w 2006 r., pracując jako barista. Od 2009 r. zajmuje się wypalaniem kawy. Współorganizował zawody oraz mistrzostwa dla baristów, a także był sędzią technicznym i sensorycznym.
„Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość” – jeśli zgadzasz się z myślą, której autorem jest Charles-Maurice de Talleyrand, a każdy dzień zaczynasz od kawy, to spotkanie jest właśnie dla Ciebie.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, ale ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rejestracja.
Katarzyna Ewert-Gandzel
Specjalista w PKO Banku Polskim