#zarządzaniekryzysowe – jak zaplanować dzień pracy w zakładach pracy?

Rzeczywistości, jaką znamy sprzed miesięcy, nie ma i nie wiadomo, kiedy wróci. Gdy opanujemy epidemię koronawirusa w Polsce, żyć będziemy nadal w tzw. reżimie sanitarnym. Potrwa on tak długo, jak długo nie będzie dostępu do powszechnych szczepień.
około min czytania

Organizacja pracy w dobie epidemii zależy od branży, sposobu działania i rozmiaru firmy. Należy oswoić się z myślą, że działania wdrożone w firmach jako plan kryzysowy na kilka dni, będą obowiązywać przez długie miesiące. Warto więc raz jeszcze przyjrzeć się im i sprawdzić, czy wszystko działa jak należy.

Wzorcowy plan dnia w niewielkim zakładzie pracy, w którym możliwa, a dziś – ze względu na reżim sanitarny – nawet konieczna stała się praca zmianowa, powinien wyglądać następująco:

6:00 Rozpoczęcie dnia od dokładnego mycia rąk przez osoby przebywające w miejscach wspólnych. Należy udostępnić odpowiednie pomieszczenie z bieżącą wodą i mydłem. Powinien znaleźć się w nim również dozownik z płynem do dezynfekcji (na bazie alkoholu min. 60 proc).

6:05 Szkolenie personelu z zasad ds. bezpieczeństwa i higieny pracy, zalecenie zbadania temperatury. Pracownicy powinni być na bieżąco informowani na temat wystąpienia ewentualnych zachorowań w zakładzie pracy oraz o tym, jak wygląda, plan działania na wypadek kryzysu epidemicznego.

6:30 Początek pracy pierwszej zmiany z zachowaniem bezpiecznej odległości 1,5-2 m. Warto również oddzielić stanowiska pracy odpowiednimi przegrodami.

Ramka: Cześć firm zdecydowała się na dodatkowe środki zabezpieczające zdrowie pracowników:

  • umożliwienie dojazdów taksówką do zakładów pracy/domu,
  • zwrot kosztów dojazdu samochodem prywatnym zamiast komunikacją miejską,
  • możliwość zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy osób powyżej 60 roku życia, z uwagi na przynależność do grupy ryzyka.

6:00 – 11.00 Dokładne czyszczenie środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem miejsca pracy: powierzchni dotykowych w tym biurek, lad i stołów, klamek, włączników światła, poręczy i innych przedmiotów (np. telefonów, klawiatur). Oraz staranne sprzątanie z użyciem wody z detergentem wszystkich obszarów często używanych, takich jak toalety, pomieszczenia wspólne.

11:00 – 12:00 Przerwa, w czasie której następuje wymiana zmian. Organizujemy to tak, by nie było możliwości spotkania się pracowników obu grup. Następuje również dezynfekcja miejsc pracy.

12:00 Początek pracy drugiej zmiany z zachowaniem odpowiednich zasad, szkoleniem oraz przekazaniem najważniejszych bieżących informacji.

12:00 –19:00 Ponowne, dokładne czyszczenie środkiem dezynfekującym lub wodą z detergentem stanowisk pracy oraz wszystkich obszarów często używanych (m.in. toalet).

19:00 – 20:00 Zakończenie pracy, dezynfekcja wszystkich pomieszczeń zakładu pracy.

Tak zaplanowany i zrealizowany dzień pracy w niewielkiej firmie, a nawet średniej wielkości zakładzie pracy, w dużym stopniu pomoże zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa wśród pracowników.

Bartosz Piotrowski